Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wchłonięcia mleka. Dodać cukier, esencję, rozdrobnione orzechy i rodzynki. Wymieszać na jednolita masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą makową.
2.Ciasto: Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać resztę mleka, esencję waniliową, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w trakcie wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm na kształt koła, pokroić na trójkąty, jak tort. (Proporcje boków trójkątów muszą być ok.1:2,5). Nakładać łyżeczkę masy makowej i lekko rozsmarować ją do środka, zwinąć rogalik, lekko zaokrąglając kształt. Wyłożyć na blachę, posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w 180st.C. Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarze