Uwielbiam drożdżowe wypieki. Z drożdżowym ciastem kombinuję na tysiące sposobów, bo jak dla mnie to nie ma nic lepszego od ciepłej drożdżówki lub rogalika z kubkiem kakao.
2 godz.
Składniki:
(ok 12 sztuk):
500g mąki
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30 g drożdży
100 mleka
50 g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
cukier wymieszany z cynamonem, migdały i roztrzepane jajko na wierzch
Rogale śniadaniowe na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
2.Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami i cukrem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Komentarze