rogale prawie marcińskie

5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla niecierpliwych. Mimo, że nie ma w nich ani grama białego maku smakują wyśmienicie. Można zrobić w klasycznym cieście drożdżowo-francuskim, ale w mojej wersji są o wiele szybsze w wykonaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    • 10 dag drożdży
    • 5 łyżek cukru
    • 2 szklanki mleka
    • cukier wanilinowy
    • 1 kilogram mąki
    • 2 jajka + 1 do smarowania rogali
    • 25 dag masła
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki nadzienie:
    • 1,5 łyżki masła
    • 1,5 łyżki miodu
    • 0,75 szklanki cukru
    • 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (bez soli)
    • 1 szklanka pokruszonych płatków migdałowych
    • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
    • mały olejek migdałowy
    • rodzynki wg uznania
    Lukier:
    • 2 szklanki cukru pudru
    • woda
    • sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogale prawie marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości. Obieramy i mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Mielimy orzechy laskowe.
    Masło, miód i cukier rozpuszczamy na gazie ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki ciągle mieszając. Gdy masa jest za gęsta możemy dodać trochę wody. Gotujemy chwilę, aż masa zacznie lekko bulgotać. Sstudzimy.
    Ciasto:
    Przygotowujemy rozczyn: drożdże ucieramy z cukrem. Mleko lekko podgrzewamy. Pół szklanki mieszamy z rozczynem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, resztę mleka, 2 jajka oraz przestudzone masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na porcje. Wałkujemy prostokąt i z niego wykrawamy trójkąty (wzdłuż szerszego boku). Nakładamy farsz dość gęsto jedynie z lekkim marginesem z każdej strony. Zwijamy rogale zaczynając od podstawy trójkąta. Podstawę można lekko naciąć żeby uzyskać ładniejszy kształt rogala. Rogale ułożone na papierze do pieczenia odstawiamy na chwilę do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy koło 13-15 minut do zrumienienia.
    Lukier:
    Do cukru pudru dodajemy 2-3 łyżki wrzącej wody i kilka kropel soku z cytryny (jak lukier jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody).
    Jak rogale chwilę przestygną smarujemy lukrem. Z podanych składników wychodzą dwie duże (piekarnikowe) blachy rogali.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować