Białka ubić na sztywno z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka krótko ubić, dodać do ubitych na sztywno białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i kakao, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do formy 26x 21 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok.35 minut w180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Poncz:
Przegotowaną, ostudzoną wodę wymieszać a cukrem. Podzielić na dwie równe części.
3.Krem budyniowo-czekoladowy:
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować. W pozostałej 1/2 szklance mleka rozpuścić czekoladę w proszku, dodać budyń, wymieszać. Mleko zestawić z palnika, wlać wymieszany budyń, wstawić z powrotem na palnik, mieszając ugotować gęsty budyń. Ostudzić.
Do miski wkroić masło, miksować, stopniowo dodając całkowicie wystudzony budyń.
UWAGA: Czasem zdarza się, że masa budyniowa w trakcie ubijania się waży. Można ja wtedy uratować ustawiając miskę z ważoną masą nad garnkiem w gotująca się wodą, cały czas miksując ją przez ok. 5-10 minut. Masa zrobi się wtedy dość rzadka ale po całkowitym ostudzeniu w lodówce wróci ona do pożądanego stanu.
4.Rodzynki w czekoladzie:
Rodzynki (w wersji dla dorosłych) zalać 1 kieliszkiem rumu, mieszać od czasu do czasu, do wchłonięcia alkoholu. w wersji dla dzieci, rodzynki zalać ciepłą wodą, zostawić na ok. 2 minuty, odsączyć.
Czekoladę rozpuścić na parze razem z masłem, wymieszać. Dodać rodzynki, znowu wymieszać. Zaraz, jeszcze ciepłe wylać na wierzch ciasta.
5.Wykonanie:
Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć ciepłe rodzynki w czekoladzie.
Komentarze