Rodzynkowiec

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kakaowy biszkopt przekładany masą budyniowo- nesquikową (czekoladową). Wierzch wtedy smakowo przypomina sklepowe rodzynki w czekoladzie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    Poncz:
    150 ml wody
    1 zaokrąglona łyżeczka cukru

    Krem budyniowo-czekoladowy:
    1 i 1/2 szklanki mleka
    2 czubate łyżki cukru
    3 czubate łyżki słodzonej czekolady w proszku (np. Nesquik)
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    150 g masła

    Rodzynki w czekoladzie:
    200 g rodzynek
    ewentualnie (w wersji dla dorosłych) 1-2 kieliszki rumu
    1 mleczna czekolada
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:

    Białka ubić na sztywno z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka krótko ubić, dodać do ubitych na sztywno białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i kakao, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do formy 26x 21 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok.35 minut w180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Poncz:

    Przegotowaną, ostudzoną wodę wymieszać a cukrem. Podzielić na dwie równe części.
  • 3. Krem budyniowo-czekoladowy:

    Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować. W pozostałej 1/2 szklance mleka rozpuścić czekoladę w proszku, dodać budyń, wymieszać. Mleko zestawić z palnika, wlać wymieszany budyń, wstawić z powrotem na palnik, mieszając ugotować gęsty budyń. Ostudzić.
    Do miski wkroić masło, miksować, stopniowo dodając całkowicie wystudzony budyń.

    UWAGA: Czasem zdarza się, że masa budyniowa w trakcie ubijania się waży. Można ja wtedy uratować ustawiając miskę z ważoną masą nad garnkiem w gotująca się wodą, cały czas miksując ją przez ok. 5-10 minut. Masa zrobi się wtedy dość rzadka ale po całkowitym ostudzeniu w lodówce wróci ona do pożądanego stanu.
  • 4. Rodzynki w czekoladzie:

    Rodzynki (w wersji dla dorosłych) zalać 1 kieliszkiem rumu, mieszać od czasu do czasu, do wchłonięcia alkoholu. w wersji dla dzieci, rodzynki zalać ciepłą wodą, zostawić na ok. 2 minuty, odsączyć.
    Czekoladę rozpuścić na parze razem z masłem, wymieszać. Dodać rodzynki, znowu wymieszać. Zaraz, jeszcze ciepłe wylać na wierzch ciasta.
  • 5. Wykonanie:
    Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć ciepłe rodzynki w czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Masa maślana Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować