Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos czosnkowo-majonezowy.
czosnek wyciskamy przez praskę do czosnku, dajemy do jogurtu naturalnego i majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
3.Marchew ugotuj w osolonej wodzie (najlepiej z kostką rosołową).
Ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4.Ugotowane jajka zetrzyj na tarce i wymieszaj z solą i pieprzem aby nabrały smaku.
pozostałe składniki odsączamy z zalewy, szczypiorek siekamy,
5.Tworzymy w dużej szklanej misce dowolne warstwy, bo kolejność nie ma znaczenia.
Moje warstwy od dołu:
Groszek
seler konserwowa (połowę)
jajka (połowę)
szczypiorek
sos
fasola czerwona
ryż
marchew
szczypiorek
sos
znów seler
jajka
i sos.
po ułożeniu warstw dekorujemy i wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny.
Porady
Tworzymy dowolne warstwy, bo kolejność nie ma znaczenia.
Dodam wam ,że do tej sałatki zamiast gotowanej marchewki można dać gotowy groszek z marchewką ze słoika i też będzie smacznie.
Komentarze