2 woreczki ryżu
1 puszka kukurydzy
1 papryka biała
3 duże marchewki
mały brokuł lub pół dużego
sos sojowy
1/3 kostki rosołowej
sól, pieprz, papryka w proszku,
Risotto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać marchewkę, poddusić ok 15-20 min. Kukurydze odcedzić i dodać do marchewki i dusić aż marchewka zmięknie.
2.W tym czasie w garnku podgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ryż i chwilę go podsmażyć. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody i dodać do ryżu, dodać również 2 łyżki sosu sojowego, całość wymieszać, następnie zalać gorącą wodą ryż, aby był cały przykryty i gotować ok 15- 20 min, w razie potrzeby dolewać wody.
3.Na następnej patelni rozgrzać olej i wsypać brokuł razem z papryką i smażyć aż brokuł zacznie mięknąć.
4.Brokuł i paprykę wsypać do marchewki i kukurydzy doprawić pieprzem, papryką w proszku, i łyżką sosu sojowego i dusić wszystko razem jeszcze przez ok 20 min.
5.Na końcu dodać ugotowany ryż i wszystko razem wymieszać
Porady
Można na sam koniec posypać potrawę chilli w proszku, aby była pikantna.
Komentarze