Risotto z truflami

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dlaczego by nie zaszaleć od czasu do czasu i nie dać się uwieść truflom - aromatycznym grzybom, fascynującym ludzi od tysięcy lat?!?

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż do risotto: 400 gramów
    - masło z białą i czarną truflą: 70 gramów
    - białe wino wytrawne: 150 mililitrów
    - masło: 50 gramów
    - bulion warzywny: 0.5 litra
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - świeżo tarty parmezan: 5 łyżek
    - sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z truflami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę podsmażamy na maśle, na malutkim ogniu. Dodajemy ryż i prażymy go z cebulą około 5 minut.
  • 2. Całość zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje
  • 3. Stopniowo dolewamy bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego).
  • 4. Gdy risotto jest gotowe, dodajemy masło z truflami, starty parmezan i przyprawiamy do smaku.
  • 5. Podajemy posypane natką pietruszki i wiórkami parmezanu z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować