Risotto z szafranowym kurczakiem

0 (0 ocen)

Bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Dzięki kilku nitkom szafranu nabiera wyrazistego smaku. Polecam :)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    300g ryżu
    1,5 szkl zielonego mrożonego groszku
    łyżka masła klarowanego
    1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
    ok 0,75 l gorącego bulionu drobiowego
    sól, pieprz biały
    szczypta nitek szafranu
    przyprawa do kurczaka
    czosnek granulowany
    dymka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z szafranowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka, czosnkiem, solą i pieprzem. W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić mięso i posiekaną dymkę i przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć ok 2-3 min.aż będzie szklisty. Podlać winem, dodać groszek, szafran i wymieszać. Cały czas mieszając, dolewać po trochę gorącego bulionu, czekając aż ryż wchłonie płyn. Gotować tak aż ryż będzie całkowicie miękki. Podawać od razu posypany szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Kurczak Ryż Szafran

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować