50 g mrożonego groszku
1 mały por
1 mała cukinia zielona
łyżka oliwy
łyżka masła
ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego oregano
100 g ryżu do risotto (arborio)
ok pół litra bulionu
1/4 szkl białego wina (półwytrawne, wytrawne)
2 łyżki startego parmezanu
Risotto z porem, cukinią i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zielony groszek ugotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli (ok 3 – 5 min). Pora umyj i cieniutko pokrój. Cukinię umyj i pokrój w małą kosteczkę (nie obieraj). Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj pory, cukinię i smaż do 5 min. Następnie dodaj oregano, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ryż i smaż aż się zeszkli. Dodaj wino i mieszaj do odparowania. Za pomocą łyżki wazowej lub chochelki wlewaj porcjami bulion do ryżu. Cały czas mieszając i dolewając bulion do miękkości i wchłonięcia ryżu. Ok 25 min. Na końcu do ryżu dodaje zielony groszek i łyżkę parmezanu. Odstaw na 3 min zamknięte pokrywką. Podawaj gorące posypane parmezanem i oprószone ziarnistym pieprzem.
Komentarze