Risotto z porem, cukinią i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

szybkie zielone risotto

Składniki:

  • 50 g mrożonego groszku
    1 mały por
    1 mała cukinia zielona
    łyżka oliwy
    łyżka masła
    ząbek czosnku
    pół łyżeczki suszonego oregano
    100 g ryżu do risotto (arborio)
    ok pół litra bulionu
    1/4 szkl białego wina (półwytrawne, wytrawne)
    2 łyżki startego parmezanu

Risotto z porem, cukinią i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zielony groszek ugotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli (ok 3 – 5 min). Pora umyj i cieniutko pokrój. Cukinię umyj i pokrój w małą kosteczkę (nie obieraj). Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj pory, cukinię i smaż do 5 min. Następnie dodaj oregano, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ryż i smaż aż się zeszkli. Dodaj wino i mieszaj do odparowania. Za pomocą łyżki wazowej lub chochelki wlewaj porcjami bulion do ryżu. Cały czas mieszając i dolewając bulion do miękkości i wchłonięcia ryżu. Ok 25 min. Na końcu do ryżu dodaje zielony groszek i łyżkę parmezanu. Odstaw na 3 min zamknięte pokrywką. Podawaj gorące posypane parmezanem i oprószone ziarnistym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy