Risotto z pieczonym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Najlepsze jakie do tej pory zrobiłam.

  • 25 min

Składniki:

  • niecała szklanka ryżu długoziarnistego
    1 pieczone udko z kurczaka
    250 g brunatnych pieczarek
    ok 150 ml Wermutu
    0,5 szklanki mrożonego groszku
    0,5 białej cebuli
    0,5 czerwonej cebuli
    2 ząbki czosnku
    kawałek białej części pora
    mała gałązka rozmarynu
    ok 1,5 szklanki wywaru warzywnego z kostki
    posiekana pietruszka
    2 łyżki oleju
    0,5 łyżeczki soli, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z pieczonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie cebule i pora kroimy w małą kosteczkę. Podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i rozmaryn. Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ryż i mieszamy, aż wchłonie tłuszcz z patelni. Wrzucamy pieczarki pokrojone w szersze paski lub kostkę. Podlewamy wszystko winem i na małym ogniu mieszamy czekając aż alkohol odparuje. Dolewamy wywar warzywny i przykrywam pokrywką. Gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy skórę z udka kurczaka i obieramy je z mięsa. Po około 15-17 minutach gotowania dodajemy groszek i mięso. Nie przykrywając mieszamy, aż groszek będzie miękki. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wermut

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować