Risotto z pieczarkami i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i 2 łyżki masła, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zrumienić.
2.Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć ok 2 min , ciągle mieszając.
Dodać chochlę bulionu, smażyć na małym ogniu , aby ryż wchłoną bulion,
po tym czasie dodać wino i dalej smażyć na małym ogniu do wchłonięcia.
Dodać kolejną chochlę bulionu, smażyć na małym ogniu , aby ryż wchłoną bulion, powtarzać czynność aż ryż będzie miękki.
3.Na drugiej patelni usmażyć pieczarki.
Na dużym ogniu rozgrzać olej kokosowy z łyżką masła, dodać pokrojone pieczarki, smażyć na dużym ogniu do zrumienienia.
4.Gdy ryż będzie się robił miękki dodać podsmażone pieczarki, wymieszać.
Dodać bazylię, oregano, 2 łyżki masła, parmezan, ok połowę kubeczka śmietany i wszystko wymieszać.
Komentarze