Risotto z pieczarkami i winem

0 (0 ocen)

Przepis dostałam z Francji od brata,

Składniki:

  • pół opak. ryżu do risotto
    0,5 kg pieczarek
    1-2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    mała śmietana 30 %
    parmezan
    5 łyżek masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    0,5 szkl wina białego
    olej kokosowy
    bazylia
    oregano

    1-1,5 litra bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z pieczarkami i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i 2 łyżki masła, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zrumienić.
  • 2. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć ok 2 min , ciągle mieszając.
    Dodać chochlę bulionu, smażyć na małym ogniu , aby ryż wchłoną bulion,
    po tym czasie dodać wino i dalej smażyć na małym ogniu do wchłonięcia.
    Dodać kolejną chochlę bulionu, smażyć na małym ogniu , aby ryż wchłoną bulion, powtarzać czynność aż ryż będzie miękki.
  • 3. Na drugiej patelni usmażyć pieczarki.
    Na dużym ogniu rozgrzać olej kokosowy z łyżką masła, dodać pokrojone pieczarki, smażyć na dużym ogniu do zrumienienia.
  • 4. Gdy ryż będzie się robił miękki dodać podsmażone pieczarki, wymieszać.
    Dodać bazylię, oregano, 2 łyżki masła, parmezan, ok połowę kubeczka śmietany i wszystko wymieszać.
  • 5. Podawać na gorąco.

Porady

Aby uzyskać lepszy smak dodać świeże zioła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować