Risotto z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kremowe i aromatyczne risotto, idealne na szybki obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
    300 g pieczarek
    1 średnia cebula
    1/3 szklanki startego sera grana padano (lub parmezanu)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1-1 1/2 litr gorącego domowego bulionu warzywnego
    3 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Risotto Ser

Risotto z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu i zarumienienia się pieczarek. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć krótko do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, pieczarki oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować