Risotto z orzechami włoskimi, fetą i rzeżuszką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Risotto to danie łatwe do przygotowania a zarazem bardzo smaczne. Wystarczy poświęcić chwilkę na jego przygotowanie i mamy bardzo smaczny i tani obiad czy ciepłą kolację. Tak podane jest bardzo aromatyczne i każdy zje je ze smakiem :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 5 porcji:
    1 1/2 szklanki ryżu
    1 1/2 litra bulionu drobiowego
    duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    35 g masła
    sól
    pieprz czarny mielony
    2 łyżki suszonej siekanej natki pietruszki
    30 g sera żółtego
    25 g orzechów włoskich
    ser feta (ilość według uznania)
    rzeżucha
    pomidorki (koktajlowe lub malinowe)
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z orzechami włoskimi, fetą i rzeżuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju by „obtoczyła” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano, następnie dodajemy czosnek, mieszamy.
  • 3. Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
  • 4. Następnie stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 30 minut).
  • 5. Po tym czasie do risotta dodajemy masło, połamane na mniejsze kawałki orzechy włoskie, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie i podajemy ją z fetą, która też jest słona).
  • 6. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Na talerze nakładamy porcje risotta, dajemy fetę, pomidorki i rzeżuszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować