Risotto z kurkami, groszkiem i cukinią

0 (0 ocen)

  • Średni

Danie bardzo smaczne, nieco urozmaicone, bogate w wiele witamin... Gorąco polecam...

  • Średni

Składniki:

  • - kurki: 25 dekagramów
    - żółta cukinia: 40 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 1 litr
    - ryż: 40 dekagramów
    - margaryna: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - mrożony groszek: 15 dekagramów
    - tymianek: 2 łyżeczki
    - starty żółty ser: 3 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - słodka mielona papryka: 1 szczypta

Risotto z kurkami, groszkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w ćwiartki. Cukinię umyć, pokroić w kosteczkę. Cebule posiekać, zeszklić na 2 łyżkach margaryny. Wsypać ryż, smażyć ok. 3 min, często mieszając. Dodać grzyby, stopniowo wlewać gorący bulion. Kolejną porcję bulionu wlewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Do ostatniej porcji bulionu dodać sok z cytryny. Dodać groszek oraz cukinię. Dodać ser i tymianek oraz ostatnią łyżkę margaryny. Doprawić. Wymieszać, przykryć i dusić ok 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy