Risotto z kurkami

1 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Risotto ma bardzo głęboki smak dzięki gotowaniu na winie i bulionie.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g ryżu arborio
    ok. 200g świeżych kurek
    ok. 1l bulionu warzywnego
    1/2 szkl. wytrawnego białego wina
    2 średnie cebule
    oliwa z oliwek
    kurkuma (duża szczypta do bulionu)
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gdy kurki będą dokładnie umyte zalewamy je wrzątkiem na ok 5 min. Potem przecedzamy i kroimy w drobniejsze kawałki.
  • 2. Na głębokiej patelni albo w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżki oliwy i smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dolewamy ok. 2 łyżki oliwy i wrzucamy suchy ryż. Smażymy ok. 3 minuty.
  • 3. Wlewamy 1/2 szkl. wina. Mieszamy dokładnie i czekamy, aż płyn się wchłonie. Następnie wlewamy 3/4 szkl. gorącego bulionu. Gdy zniknie dodajemy kurki i kolejną porcję bulionu. Znowu mieszamy dokładnie i czekamy aż bulion się wchłonie. Taki cykl powtarzamy przez ok. 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
  • 4. Dodajemy ok 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i możemy delektować się smakiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować