Risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gdy kurki będą dokładnie umyte zalewamy je wrzątkiem na ok 5 min. Potem przecedzamy i kroimy w drobniejsze kawałki.
2.Na głębokiej patelni albo w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżki oliwy i smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dolewamy ok. 2 łyżki oliwy i wrzucamy suchy ryż. Smażymy ok. 3 minuty.
3.Wlewamy 1/2 szkl. wina. Mieszamy dokładnie i czekamy, aż płyn się wchłonie. Następnie wlewamy 3/4 szkl. gorącego bulionu. Gdy zniknie dodajemy kurki i kolejną porcję bulionu. Znowu mieszamy dokładnie i czekamy aż bulion się wchłonie. Taki cykl powtarzamy przez ok. 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
4.Dodajemy ok 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i możemy delektować się smakiem!
Komentarze