RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Risotto to popularna włoska potrawa.Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków.Sycące i pyszne danie.Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • pierś z kurczaka
    puszka mleczka kokosowego
    szklanka ryżu Arborio na risotto
    szklanka bulionu
    1-4 szklanki białego wina
    pół zielonej świeżej papryki
    różyczki kalafiora
    dwie dymki
    dwie małe cebule
    dwie marchewki
    kawałek świeżego korzenia imbiru
    dwa ząbki czosnku
    2-3 gałązki świeżego rozmarynu
    2-3 łyżki masła
    kawałek sera gorgonzola
    parmezan
    2 łyżki przyprawy garam masala

    Skład garam masali: kolendra,goździki,liść laurowy,pieprz czarny,kmin rzymski,chili,kalpasi,koper włoski,kardamon,liść goździka,anyż gwiazdkowaty

    łyżeczka kurkumy
    sól
    płatki migdałowe do posypania
    łyżka oleju do smażenia kurczaka
    pół cytryny/limonki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki do risotta 1. Przygotowałam wszystkie składniki
  • smażony kurczak 2. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę.
    Dodałam do niej garam masalę,kurkumę i sól.
    Usmażyłam na oleju na złoty kolor.
  • smażone warzywa 3. Przełożyłam go do miseczki i przez 2-3 minuty podsmażyłam pokrojone w cienkie paseczki marchewkę i paprykę.
  • smażona cebula imbir czosnek 4. W głębszym i szerokim garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dymkę.Dodałam starty imbir i czosnek.
  • ryż do risotta 5. Wsypałam ryż.
  • ryż risotto 6. Mieszałam około 2 minuty.
    Wlałam wino a następnie połowę bulionu.
    Ryż należy co jakiś czas mieszać.
    Włożyłam gałązki rozmarynu i dolewałam bulion.
    Wcisnęłam również sok z połowy cytryny.
    Ryż powinien być al dente.
  • warzywa risotto 7. Gdy ryż pięknie wchłaniał bulion, podgotowałam kalafiora.
    On również powinien być półtwardy.
    Do ryżu przełożyłam usmażoną marchewkę z papryką.
  • risotto kurczak 8. Następnie pachnącego przyprawami kurczaka.
  • mleczko kokosowe risotto 9. Wlałam mleczko kokosowe.
  • risotto kalafior 10. Na koniec dołączył kalafior.
  • gorgonzola risotto 11. Wszystkie smaki połączyły się z warzywami.
    Ale aby było jeszcze smaczniej dodałam kawałki pokruszonej gorgonzoli.
  • parmezan risotto 12. Wszystko wymieszałam i chwilkę jeszcze trzymałam na małym gazie.
    Posypałam całość startym parmezanem i delikatnie wymieszałam.
  • prażone migdały risotto 13. Podawałam z uprażonymi płatkami migdałów i startym parmezanem.
    Smacznego!

Porady

Można oczywiście komponować danie z ulubionymi warzywami.Kalafiora jak najbardziej mozna zastąpić np. brokułami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować