Risotto z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dla dzieci od 7/8 miesiąca życia. Przepis pochodzi z książki "Pierwsze potrawy Twojego dziecka"

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oliwa (z oliwek): 1 łyżka
    - piersi z kurczaka (obrane ze skóry, oddzielone od kości, opłukane, pokrojone): 200 gramów
    - cebula (drobno posiekana): 0.5 sztuki
    - ryż (do risotto): 200 gramów
    - dynia (piżmowa, obrana ze skórki, pokrojona, bez nasion): 250 gramów
    - szałwia (świeże gałązki): 3 sztuki
    - woda (przefiltrowana): 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej oliwę w rondlu. Smaż kurczaka i cebulę przez pięć minut albo dopóki lekko nie zbrązowieją.
  • 2. Dodaj ryż i smaż całość przez 1–2 minuty albo aż ryż zrobi się przeźroczysty. Następnie dodaj dynię i liście szałwii i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej ponad połowę bulionu, co chwilę mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu.
  • 3. Podczas gotowania często mieszaj całość, dolewając po trochu resztę bulionu, aż cała woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie kremowy i miękki albo dopóki całe danie nie osiągnie pożądanej konsystencji.
  • 4. Za pomocą blendera albo robota kuchennego zmiel danie na jednolitą papkę. Być może trzeba będzie mleć je porcjami, aby nadać mu odpowiednią fakturę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Risotto z kurczakiem

To może cię zainteresować