Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej oliwę w rondlu. Smaż kurczaka i cebulę przez pięć minut albo dopóki lekko nie zbrązowieją.
2.Dodaj ryż i smaż całość przez 1–2 minuty albo aż ryż zrobi się przeźroczysty. Następnie dodaj dynię i liście szałwii i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej ponad połowę bulionu, co chwilę mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu.
3.Podczas gotowania często mieszaj całość, dolewając po trochu resztę bulionu, aż cała woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie kremowy i miękki albo dopóki całe danie nie osiągnie pożądanej konsystencji.
4.Za pomocą blendera albo robota kuchennego zmiel danie na jednolitą papkę. Być może trzeba będzie mleć je porcjami, aby nadać mu odpowiednią fakturę.
Komentarze