Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

4.5 (159 ocen)

  • 45 min

Pyszne, sycące danie które świetnie sprawdzi się na co dzień oraz na wyjątkowe okazje.

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto (arborio)
    1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    3 łyżki masła
    1 średnia cebula
    20 oczyszczonych krewetek (użyłam mrożonych)
    1 szklanka zielonego groszku (użyłam mrożonego)
    3 łyżki startego parmezanu
    1-2 ząbki czosnku
    sól (opcjonalnie)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    2 łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Risotto

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Przed końcem gotowania dodać zamrożony groszek i wymieszać.
    Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Rozmrożone krewetki, osuszyć i smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony po ok. 2 minuty. Posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do risotto dodać krewetki, łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować