Risotto z gąskami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wspaniałe, kremowe risotto z jesiennymi grzybami

  • 10 min

Składniki:


  • Ryż do risotto 100g,
    gąski 200g,
    1 cebula,
    natka pietruszki posiekana 1 łyżka,
    masło 2 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    bulion 400ml

Risotto z gąskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z gąskami 1. Grzyby dokładnie obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarna będą przezroczyste.
  • Risotto z gąskami 2. Kolejno wlewamy bulion i ryż gotujemy do miękkości i do wchłonięcia bulionu pod przykryciem co jakiś czas mieszając - około 15-20 minut. Ewentualnie możemy podlać większą ilością bulionu gdyby jeszcze nie był miękki.
  • Risotto z gąskami 3. Grzyby po ugotowania siekamy w kostkę, mniejsze grzyby dajemy całe. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Risotto z gąskami 4. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy grzyby i cebulkę. Dusimy je pod przykryciem kilka minut przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy natkę.
  • Risotto z gąskami 5. Łączymy ryż z grzybami i dokładnie mieszamy. Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy