Tym razem dynia powędrowała do kolorowego risotto, z papryką, porem i kurczakiem, smacznie i szybko :)
Składniki:
3 łyżki masła
150 g ryżu do risotto
0,5 litra bulionu
10 cm pora
1 mała czerwona papryka
300 g oczyszczonej dyni
1 pierś z kurczaka
0,5 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Risotto z dynią, papryka i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W garnku o grubym dnie rozpuścić 2 łyżki masła i wsypać ryż, przesmażyć, wlać 1 szklankę bulionu. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Gdy płyn się wchłonie, wsypać dynię pokrojoną w kostkę i wlać pozostały bulion. Wymieszać i dusić dalej na małym ogniu.
Por oczyścić, posiekać drobno. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę. Na łyżce masła przesmażyć por, dodać paprykę i chwilkę smażyć. Zdjąć z patelni.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z łyżka oleju, posypać przyprawą do kurczaka i smażyć, aż się lekko zrumieni.
Następnie dodać paprykę, por i kurczaka do garnka z ryżem i dynią, zamieszać, dolać odrobinę wody jeśli potrzeba, doprawić solą, pieprzem.
Gorące nałożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki
Komentarze