Risotto z dynią i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prowadzę z przyjaciółka bloga kulinarnego pod nazwą TaniTalerz. Gotowanie sprawia nam dużo frajdy!

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g dyni
    350 g ryżu arborio lub innego do risotto (np. Uncle Ben's Risotto)
    1 pierś z kurczaka
    1 opakowanie sera mozzarella (kulki)
    100 g parmezanu (lub żółtego sera)
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 gałązka rozmarynu
    szczypta pieprzu i soli
    1 litr bulionu
    100 ml śmietany (najlepiej 22%)
    250 ml białego wina
    olej do smażenia
    20 g pestek z dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę i kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumienią. Wtedy wsypujemy ryż i smażymy do momentu, gdy zrobi się przezroczysty. Wszystko zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Często mieszamy, żeby nie przywarło nam do garnka. Gdy wino odparuje dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dynię pokrojoną w kostkę i zalewamy wszystko bulionem. Na początek wlewamy 700 ml bulionu, resztę w miarę potrzeby. Gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki, a pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i parmezan (albo żółty ser). Przyprawiamy pieprzem i solą, jeśli bulion nie był zbyt wyrazisty.
    Przed podaniem musimy jeszcze dodać ser mozzarella i posiekany rozmaryn.
    Konsystencja risotto powinna być półpłynna i kremowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować