Risotto z dyni w ziołach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczne ziołowe risotto z dodatkiem świeżej dyni i awokado, przyozdobione kiełkami z lucerny.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - dynia pokrojona w kostkę 1 cm: 1 szklanka
    - dojrzałe awokado obrane i drobno posiekane: 0.5 szklanki
    - bulion: 1 szklanka
    - woda: 0.5 szklanki
    - ryż: 4 łyżki
    - Sól i pieprz do smaku.: 1 szczypta
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - rozmaryn, szałwia, oregano, tymianek: 1 szczypta
    - kiełki lucerny: 1 szczypta

Risotto z dyni w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą. Cebulę posiekać na drobna kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać dynię, wraz z awokado i trochę podsmażyć. Dodać bulion oraz ryż dolać wody i chwilę dusić po przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i sosem i dodać zioła. Znowu przykryć i dusić przez 20 minut co jakiś czas mieszając.
  • 2. Podawać z kiełkami z lucerny i garstką świeżych ziół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Królik w ziołach (z rękawa).