Risotto z dodatkiem zielonych warzyw

0 (0 ocen)

Pyszne i szybkie danie

Składniki:

  • 100 g ryżu
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1/2 cukinii
    1 łodyga selera naciowego
    1/2 pęczka naci pietruszki
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka cebulki dymki
    1/2 cebuli czerwonej
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki bulionu
    1/2 szklanki wina białego wytrawnego
    1 łyżka sosu sojowego
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    ostra papryka
    tymianek
    rozmaryn
    imbir mielony
    1 łyżka oliwy

Risotto z dodatkiem zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. Pierś z kurczaka wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cukinię i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać.
  • ryż z winem 2. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż, smażyć aż ryż się zeszkli, dodać cebulę, czosnek, wlać wino i odparować.
  • Risotto w czasie gotowania 3. Do ryżu dodać sos sojowy, kurczaka, podsmażyć, podlewać gorącym bulionem. Dodać seler naciowy oraz cukinię, doprawić do smaku, gotować tak długo aż ryż wchłonie cały płyn. Na sam koniec dodać posiekaną nać pietruszki i koperku, wymieszać. Podawać gorące, posypane posiekaną dymką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy