Risotto z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż według przepisu z opakowania.
2.Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. Usmażone mięsa odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki por, cebulę, zalewamy je odrobiną wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje.
3.Ryż z mięsami i z cukinią oraz porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki.
4.Do dekoracji możemy dodać szczypiorek albo natkę pietruszki. Aby uzyskać ładną formę ryżu na talerzu, jako foremkę używamy małą salaterkę.
5.ozdoby na talerzu:
- muchomor został zrobiony z pomidora i jajka ugotowanego na twardo, a kropeczki grzybka z majonezu
- rzodkiewka została poprzecinana w kratkę a następnie uwypuklona na zewnątrz.
Porady
Risotto doskonale smakuje z kefirem albo z kiszonymi ogórkami.
Komentarze