Niesamowicie pyszna przystawka lub jak kto woli danie główne. Tak podane risotto z pewnością będzie wszystkim smakowało:). Rożki z boczku są nie tylko jadalne, ciekawie się prezentują, ale również pysznie komponują się ze smakiem risotta!
Składniki:
Składniki na 3 porcje:
Składniki podstawowe:
• 80 g ryżu arborio,
• Ok 6 pieczarek,
• 1 marchew
Składniki dodatkowy:
• 9 długich plasterków boczku wędzonego (około 250 gram),
Składniki robocze:
• Olej do smażenie,
• 0,5 małej cebuli,
• 2 łyżki tartego sera żółtego,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Sól do smaku,
• 0,5 kostki rosołowej,
• Około 1,5 szklanki wody,
• Kurkuma,
• 1 ząbek czosnku,
Dekoracja:
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Pomidorki koktajlowe do dekoracji
Dodatkowo:
• 3 waflowe rożki do lodów do uformowania,
• Folia spożywcza do obtoczenia rożków
Risotto z marchewką w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rożki waflowe obkładamy folią spożywczą. Będą one służyć jako foremki.
2.Na folię zawijamy plasterki boczku tak by powstały rurki z jednym otwartym końcem. Na przygotowanie jednej rurki wchodzi 3 plasterki boczku.
Tak przygotowane zawinięte rurki wkładamy na około 15 minut do piekarnika (190°C). Boczek powinien się przytopić i delikatnie stwardnieć.
3.Gotowe rurki jeszcze ciepłe zdejmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy risotto.
4.RISOTTO:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą i smażymy do momentu jak grzyby staną się miękkie.
5.Do miękkich grzybów dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Składniki smażymy razem około 2 minuty.
6.Następnie dodajemy ryż.
7.Obsmażamy go, dodajemy kostkę rosołową , kurkumę i zalewamy całość połową wody. W miarę jak ryż będzie wchłaniał wodę uzupełniamy ją stopniowo. Gdy ryż jest gotowy całość doprawiamy i dodajemy ser. Gdy ten się rozpuści risottem napełniamy upieczone rożki-marchewki.
Rożki dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Komentarze