Risotto z marchewką w boczku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Niesamowicie pyszna przystawka lub jak kto woli danie główne. Tak podane risotto z pewnością będzie wszystkim smakowało:). Rożki z boczku są nie tylko jadalne, ciekawie się prezentują, ale również pysznie komponują się ze smakiem risotta!

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    Składniki podstawowe:
    • 80 g ryżu arborio,
    • Ok 6 pieczarek,
    • 1 marchew
    Składniki dodatkowy:
    • 9 długich plasterków boczku wędzonego (około 250 gram),
    Składniki robocze:
    • Olej do smażenie,
    • 0,5 małej cebuli,
    • 2 łyżki tartego sera żółtego,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Sól do smaku,
    • 0,5 kostki rosołowej,
    • Około 1,5 szklanki wody,
    • Kurkuma,
    • 1 ząbek czosnku,
    Dekoracja:
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    • Pomidorki koktajlowe do dekoracji
    Dodatkowo:
    • 3 waflowe rożki do lodów do uformowania,
    • Folia spożywcza do obtoczenia rożków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Risotto

Risotto z marchewką w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie foremek 1. Rożki waflowe obkładamy folią spożywczą. Będą one służyć jako foremki.
  • owijanie 2. Na folię zawijamy plasterki boczku tak by powstały rurki z jednym otwartym końcem. Na przygotowanie jednej rurki wchodzi 3 plasterki boczku.
    Tak przygotowane zawinięte rurki wkładamy na około 15 minut do piekarnika (190°C). Boczek powinien się przytopić i delikatnie stwardnieć.
  • studzenie 3. Gotowe rurki jeszcze ciepłe zdejmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Między czasie przygotowujemy risotto.
  • smażenie pieczarek 4. RISOTTO:
    Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą i smażymy do momentu jak grzyby staną się miękkie.
  • dodanie marchewki 5. Do miękkich grzybów dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Składniki smażymy razem około 2 minuty.
  • dodanie ryżu 6. Następnie dodajemy ryż.
  • podlewanie wodą 7. Obsmażamy go, dodajemy kostkę rosołową , kurkumę i zalewamy całość połową wody. W miarę jak ryż będzie wchłaniał wodę uzupełniamy ją stopniowo. Gdy ryż jest gotowy całość doprawiamy i dodajemy ser. Gdy ten się rozpuści risottem napełniamy upieczone rożki-marchewki.

    Rożki dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Marchewka

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować