Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem (u mnie pieprz biały i nieco świeżo mielonego kolorowego) i ziołami prowansalskimi (ziół należy nasypać bardzo dużo). Wymieszać i włączyć palnik na lekki ogień.
Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową i zagotować. Do gotującej się wody wsypać ryż (wysypując go z saszetek). Gotować około 10 minut, tak żeby ryż był jeszcze nieco twardy.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę, umyty por pokroić w krążki. Wszystko przełożyć do patelni z mięsem i cebulą, smażyć jakiś czas.
Lekko jeszcze twardy ryż wraz z odrobiną wody przelać na patelnię z wszystkimi składnikami (wody powinno być na tyle by cukinia i ryż się w niej ugotowały na miękko, ale nie za dużo, bo musi całość też odparować by potrawa nam nie pływała). Potrawę gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby doprawić. Potrawa powinna być lekko ostra z dużą ilością ziół prowansalskich.
Komentarze