Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Proste i smaczne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 cebula
    1 pierś z kurczaka
    1 cukinia
    1 por
    2 saszetki ryżu (2 x 100g)
    1 kostka rosołowa (z kurczaka)
    oliwa
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem (u mnie pieprz biały i nieco świeżo mielonego kolorowego) i ziołami prowansalskimi (ziół należy nasypać bardzo dużo). Wymieszać i włączyć palnik na lekki ogień.
    Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową i zagotować. Do gotującej się wody wsypać ryż (wysypując go z saszetek). Gotować około 10 minut, tak żeby ryż był jeszcze nieco twardy.
    Cukinię umyć i pokroić w kostkę, umyty por pokroić w krążki. Wszystko przełożyć do patelni z mięsem i cebulą, smażyć jakiś czas.
    Lekko jeszcze twardy ryż wraz z odrobiną wody przelać na patelnię z wszystkimi składnikami (wody powinno być na tyle by cukinia i ryż się w niej ugotowały na miękko, ale nie za dużo, bo musi całość też odparować by potrawa nam nie pływała). Potrawę gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby doprawić. Potrawa powinna być lekko ostra z dużą ilością ziół prowansalskich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Por Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować