Risotto o bardzo ciekawym smaku, które przypadło do gustu mojej rodzince. Podane z ugotowaną pszenicą, kawałkami awokado oraz suszonym pomidorem i serem żółtym stanowi dobre ciepłe danie obiadowe.
Składniki:
ryż do risotto 200 gramów
pomidory krojone w puszce 1 puszka
papryka konserwowa kolorowa (ja taką robię na zimę do słoika) 5 plastrów
białe wino 0.5 szklanki
rosół drobiowy 2 szklanki
cebula 1 sztuka
czosnek (ząbek)
przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 łyżki
czosnek niedźwiedzi suszony 1 łyżka
przyprawa węgierska 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki
pszenica - suche ziarna 4 łyżki
awokado 1/3 sztuki
ser żółty tarty (może być parmezan lub inny) 50 gramów
suszone pomidory w oleju 2 sztuki
Risotto pomidorowo-paprykowe z pszenicą i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pszenicę płukamy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
2.Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na 2 łyzkach oleju. Dodajemy zmiażdzony czosnek i chwilkę razem smażymy.
3.Do cebuli i czosnku dodajemy krojone pomidory z puszki, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z czoskiem i bazylią oraz przyprawę węgierską. Dusimy razem do gęstego sosu (5-10 minut).
4.Paprykę konserwową osączamy i kładziemy na sos pomidorowy, razem chwilkę dusimy.
5.Sos pomidorowy z papryką przekładamy do malaksera/blendera i miksujemy. Odstawiamy.
6.Na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy sos pomidorowo-paprykowy rozgrzewamy resztę oleju. Dodajemy ryż i smażymy kilka minut, cały czas mieszając. Gdy ryż zeszkli się, dolewamy rozgrzane białe wino, a następnie po jego wchłonięciu przez ryż dolewamy partiami gorący rosół drobiowy, stale mieszając.
7.Po około 20 minutach, czyli po czasie, jak ryż wchłonie cały rosół, dodajemy do niego sos pomidorowo-paprykowy i mieszamy razem dokładnie, dusząc 3-4 minuty.
8.Przekładamy risotto na talerz, psypujemy tartym serem żółtym, ugotowaną pszenicą oraz kawałkami awokado i ozdabiamy suszonym pomidorem w oleju.
Komentarze