Risotto grzybowe z boczkiem

0 (0 ocen)

Pyszne danie obiadowe pachnące grzybami leśnymi.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    200 g ryżu do risotto
    250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki)
    2 małe marchewki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200 g wędzonego boczku

    Składniki robocze:
    500 ml bulionu grzybowego
    150 ml białego, półwytrawnego wina
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 posiekana łyżka koperku
    sól, pieprz

    Dekoracja:
    grzyby
    paseczki marchewki
    listki bazylii









Risotto grzybowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, boczek pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować do miękkości. Po wystudzeniu pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać grzyby i boczek. Podsmażyć, dodać cebulę, zeszklić.
  • 2. Na dużej patelni rozpuścić łyżkę masła, wsypać ryż i mieszać do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu, aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować, od czasu do czasu mieszając. Bulion dolewać do momentu, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać podsmażone grzyby, boczek, cebulę, koperek i paseczki marchewki. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy