Risotto grzybowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, boczek pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować do miękkości. Po wystudzeniu pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać grzyby i boczek. Podsmażyć, dodać cebulę, zeszklić.
2.Na dużej patelni rozpuścić łyżkę masła, wsypać ryż i mieszać do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu, aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować, od czasu do czasu mieszając. Bulion dolewać do momentu, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać podsmażone grzyby, boczek, cebulę, koperek i paseczki marchewki. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze