Na pierwszy dzień wiosny proponuję Wam wiosenne i kolorowe, a do tego lekkie i smaczne risotto.
30 min
Składniki:
400 g ryżu na risotto
10 kwiatów dyni lub cukinii
2 malutkie cukinie
1 szalotka lub mała cebulka
100 ml białego wina
ok. 2 l bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól)
2 łyżki startego sera typu Parmezan
2 yżki masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szafran lub kurkuma
Risotto z cukinią i kwiatami dyni (risotto con zucchine e fiori di zucca) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj bulion warzywny.
2.Cukinie przekrój wzdłuż na pół i pokrój ze skórką w dość cieńkie plasterki. Kwiaty dokładnie umyj pod bierzącą wodą,usuń pręciki, odetnij zieloną łodyżkę (ok. 1 cm od kwiata) i pokrój w paseczki.
3.Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy, dodaj pokrojoną drobno szalotkę, trochę soli i podsmaż przez chwilkę.
Następnie dodaj ryż i mieszając podsmaż go chwilkę razem z cebulką. Dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min).
Dodaj pokrojoną cukinię i zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcja bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając.
4.Na 1 min przed końcem gotowania dodaj szczyptę szafranu i pokrojone kwiaty dyni lub cukini . Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente ale i jednocześnie miękki. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw. ‘falę’. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Buon Appetito!
Porady
Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.
Komentarze