RISOTTO z CUKINIĄ i KWIATAMI DYNI (RISOTTO con ZUCCHINE e FIORI DI ZUCCA)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na pierwszy dzień wiosny proponuję Wam wiosenne i kolorowe, a do tego lekkie i smaczne risotto.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g ryżu na risotto
    10 kwiatów dyni lub cukinii
    2 malutkie cukinie
    1 szalotka lub mała cebulka
    100 ml białego wina
    ok. 2 l bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól)
    2 łyżki startego sera typu Parmezan
    2 yżki masła
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    szafran lub kurkuma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z cukinią i kwiatami dyni (risotto con zucchine e fiori di zucca) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion warzywny.  
  • 2. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i pokrój ze skórką w dość cieńkie plasterki. Kwiaty dokładnie umyj pod bierzącą wodą,usuń pręciki, odetnij zieloną łodyżkę (ok. 1 cm od kwiata) i pokrój w paseczki.
  • 3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy, dodaj pokrojoną drobno szalotkę, trochę soli i podsmaż przez chwilkę. 
    Następnie dodaj ryż i mieszając podsmaż go chwilkę razem z cebulką. Dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min).
    Dodaj pokrojoną cukinię i zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcja bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając.
  • 4. Na 1 min przed końcem gotowania dodaj szczyptę szafranu i pokrojone kwiaty dyni lub cukini . Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente ale i jednocześnie miękki. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw. ‘falę’. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
    Buon Appetito!

Porady

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0fd7l36

To może cię zainteresować