Risotto allo champagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę poszatkować na drobno. Marchewkę zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Razem podsmażyć na maśle. Wsypać ryż i zamieszać. Prażyć chwile aż zrobi się błyszczący. Dodać wina i gotować ciągle mieszając .Gdy wino zacznie się wchłaniać uzupełniać je gorącym rosołem do chwili gdy ryż będzie prawie gotowy.Wtedy dodać szampana ciągle mieszając zagotować i wyłączyć ogień. Wsypać ser parmezan ,zamieszać starannie i gotowe! W przypadku gdyby risotto było za rzadkie dosypać trochę parmezanu.Czas gotowania zależy od ryżu. Zawsze będzie dłuższy niż ten na opakowaniu. Oczywiście ryz z torebki się nie nadaje. Na koniec ozdobic truskawkami.
Smacznego!
Komentarze