Risotto allo champagne

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie na specjalną okazje.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 350 gramów
    - szampan: 100 mililitrów
    - białe wytrawne wino: 100 mililitrów
    - rosół lub bulion drobiowy: 1 litr
    - mala marchewka: 1 sztuka
    - mala cebula: 1 sztuka
    - startyser parmezan: 80 gramów
    - masło: 50 gramów
    - truskawki do ozdoby: 9 sztuk

Risotto allo champagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto allo champagne 1. Cebulkę poszatkować na drobno. Marchewkę zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Razem podsmażyć na maśle. Wsypać ryż i zamieszać. Prażyć chwile aż zrobi się błyszczący. Dodać wina i gotować ciągle mieszając .Gdy wino zacznie się wchłaniać uzupełniać je gorącym rosołem do chwili gdy ryż będzie prawie gotowy.Wtedy dodać szampana ciągle mieszając zagotować i wyłączyć ogień. Wsypać ser parmezan ,zamieszać starannie i gotowe! W przypadku gdyby risotto było za rzadkie dosypać trochę parmezanu.Czas gotowania zależy od ryżu. Zawsze będzie dłuższy niż ten na opakowaniu. Oczywiście ryz z torebki się nie nadaje. Na koniec ozdobic truskawkami.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy