Rippli szajcarskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa ta wywodzi się z kuchni Szwajcarskiej. Syta, rozgrzewająca , idealna na zimowe chłody

  • 2 godz.

Składniki:

  • 43 dkg boczku wędzonego
    60 dkg schab z kością ( preferowany wędzony)
    5 średnich ziemniaków
    30 dkg kapusty
    3 marchewki
    5 łodyg selera naciowego
    3 pomidory
    600 ml rosołu drobiowego
    2 ziarna ziele angielskie
    1 cebula duża
    2 ząbki czosnku
    100 ml białego wina
    olej
    sól, pieprz

Rippli szajcarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję czosnek sprasowany, pokrojony boczek i dalej przesmażam. Dodaję poszatkowaną kapustę, seler naciowy, marchewkę obraną i pokrojoną w talarki. Ziemniaki obieram i kroję w cząstki i również dodaję. Schab kroję w plastry grube. Polecam dodać schab wędzony ja takiego nie dostałam. Całość zalewam bulionem, i dolewam wody do wysokości warzyw. Dodaję ziele angielskie, doprawiam solą , pieprzem. Gotuję po przykryciem do miękkość około 1,5 godziny. Przed podaniem odlewam wywar.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy