Ricotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 20 min

Szybko i zdrowo :) Uwielbiam ten ser. Można dawać go na kanapki, do ciast oraz jako nadzienie do różnorakich dań. Przepis znalazłam w internecie i lekko go zmodyfikowałam. Wykonanie dziecinnie proste

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 600 ml mleka 3/2 % świeżego ( nie UHT )
    250 ml śmietanki 30 %
    30 ml soku z cytryny
    ściereczka lub gaza

Ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garneczku podgrzewać mleko ze śmietanką prawie do zagotowania, ale nie może się zagotować. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia.
  • 2. Do mleka ze śmietanką wlać sok z cytryny i szybkim ruchem mieszać (szybko się ścina)
  • 3. Na durszlak wyłożyć gazę lub czystą ściereczkę. Do tego wylać przygotowaną mieszankę. Pozostawić na 2 godziny do odcedzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Komentarze

Podobne przepisy