Ribollita, toskańska zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na noc, osączyć. Jedna cebulę i jeden ząbek czosnku pokroić w kostkę i dusić z 2 łyżkami oliwy. Dodać fasolę i pokrojoną w plastry marchew oraz pora i selera. Wlać bulion, doprawić rozmarynem i chili. Gotować około 50min pod przykryciem. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w cienkie krążki lub w kostkę. 80 ml oliwy doprawić czosnkiem i tymiankiem. Bagietkę pokroić na kromki,ułożyć na blasze do pieczenia. Ułożyć na nich cebulę posypać parmezanem, posmarować przygotowaną oliwą. Zapiekać w 200 st. C przez 5 minut. Zupę doprawić pozostałymi przyprawami, solą, pieprzem,oliwą i podawać z grzankami z bagietki.
Komentarze