Rhubarb crumble wg Buni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Crumble to popularny w Wielkiej Brytanii deser (podobno korzenie ma irlandzkie , a zadomowił się nawet w USA ) .Spodobał się pochodzący rodem ze Szkocji pomysł na użycie płatków owsianych .

  • 30 min

Składniki:

  • 3 małe pałki rabarbaru
    10 dag zimnego masła
    1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
    2/3 szklanki męki
    1/2 szklanki cukru brązowego
    3 łyżki cukru białego
    2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub odpowiednio aromatu waniliowego w płynie )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki suszonej żurawiny ( nie może być przesuszona - ma być miękka )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Rhubarb crumble wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • crumble 1. Przygotować kruszonkę z masła ( odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania formy ) , mąki, płatków, brązowego cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego. Zagnieść dokładnie . Jeśli trzeba podsypać odrobinę mąki - ma się rozdzielać na zbite niewielkie grudki.
  • crumble 2. Wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika.
  • crumble 3. Nastawić piekarnik na 180 * C i niech sie grzeje.
    Rabarbar umyć. Obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z żurawiną , białym cukrem, cynamonem i bułką tartą ( 3 łyżki ).
  • crumble 4. Naczynie do tart i zapiekanek ( moje ma ok. 20 cm średnicy )wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1 łyżka ). Włożyć rabarbar. Na wierzch dać kruszonkę.
    Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut.
    Wyjąć i zostawić do przestudzenia.

Porady

Deser najlepiej smakuje gdy jest letni (można podać z kulką lodów waniliowych lub gęstą śmietaną ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować