Rhubarb crumble - rabarbar pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Rhubarb crumble czyli rabarbar pod kruszoną kojarzy mi się z pobytem w Walii, gdzie jest jednym z najpopularniejszych deserów. Kwaśny smak rabarbaru świetnie współgra z słodką, chrupiąca kruszoną. Idealne połączenie smaków i konsystencji.

  • 25 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    3-4 łodygi rabarbaru
    75 g mąki pszennej
    50 g masła
    25 g cukru pudru
    skórka z całej cytryny

Rhubarb crumble - rabarbar pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w małe kawałki i układamy w naczyniach do zapiekania. Mąkę, masło, cukier i połowę skórki startej z sparzonej, niewoskowanej cytryny siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę. Posypujemy rabarbar.
    Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut. Posypujemy reszta startej skórki cytrynowej. Jemy na ciepło np. z dodatkiem gałki lodów waniliowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy