Rhubarb crumble czyli rabarbar pod kruszoną kojarzy mi się z pobytem w Walii, gdzie jest jednym z najpopularniejszych deserów. Kwaśny smak rabarbaru świetnie współgra z słodką, chrupiąca kruszoną. Idealne połączenie smaków i konsystencji.
25 min
Składniki:
(na 4 porcje)
3-4 łodygi rabarbaru
75 g mąki pszennej
50 g masła
25 g cukru pudru
skórka z całej cytryny
Rhubarb crumble - rabarbar pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w małe kawałki i układamy w naczyniach do zapiekania. Mąkę, masło, cukier i połowę skórki startej z sparzonej, niewoskowanej cytryny siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę. Posypujemy rabarbar.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut. Posypujemy reszta startej skórki cytrynowej. Jemy na ciepło np. z dodatkiem gałki lodów waniliowych.
Komentarze