Jestem pielęgniarką, mam czworo dzieci. Przyrządzam wiele dań ze szpinakiem, bo jest bardzo zdrowy i – dobrze przyprawiony– przepyszny! Moje potrawy smakują całej rodzinie.
Składniki:
8 pojedynczych filetów z kurczaka
20 dag mrożonego szpinaku
3 łyżki mleka
20 dag niekwaśnego twarogu (bez grudek)
główka czosnku
jajko
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2.Szpinak mieszamy z czosnkiem, wlewamy 3 łyżki mleka i, mieszając, dusimy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Mieszamy z jajkiem i twarogiem.
3.Filety nacinamy wzdłuż ostrym nożem, by powstały kieszonki. Napełniamy farszem. Każdą porcję ciasno zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową
i układamy w brytfannie. Obkładamy nieobranymi ząbkami czosnku i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C. Po 15-20 minutach czosnek wyjmujemy, a mięso pieczemy jeszcze 20-25 minut. Zdejmujemy folię, dekorujemy upieczonym czosnkiem i podajemy z purée ziemniaczanym
i sałatką z pomidorów.
Komentarze