Razowy murzynek z malinami

0 (0 ocen)

Nieco zdrowsza i lżejsza wersja zwykłego murzynka

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 szklanki mąki razowej typ.2000
    - 150g mrożonych malin
    - 100 g rozpuszczonego masła lub margaryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej
    - 1 - 2 łyżki kakao ( niesłodzonego)

Razowy murzynek z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem do białości . Następnie po kolei dodajemy wszystkie składniki prócz malin. Ciasto będzie bardzo gęste ale ma takie być. Na koniec dodajemy maliny - takie jeszcze zamrożone . W czasie pieczenia one puszczą sok co znacznie rozrzedzi ciasto. Wkładamy wszystko do natłuszczonej formy ok.24cm ( taką ma średnica moja forma serduszkowa) i pieczemy ok.45-50 min w temp.180C ( piekarnik góra-dół)
    Na koniec możemy posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą , lub zrobić polewę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy