Taką nieco bardziej wykwintną wersję spaghetti zjedliśmy z mężem z okazji moich 30 urodzin. Niezawodne połączenie krewetek chili i czosnku w sosie śmietanowym z białym winem.
30 min
Składniki:
(na 3 porcje)
200g krewetek (z głowami i pancerzami)
120ml białego wytrawnego wina
150g słodkiej śmietanki
300ml bulionu warzywnego
czubata łyżka mąki
pęczek natki pietruszki
tymianek
350g razowego makaronu spaghetti
marynata:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
pół białej cebuli
sól, biały pieprz, chili
2.Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy główki. Myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty. Mieszamy tak aby marynata pokryła dokładnie krewetki. Zawijamy w folię spożywcza i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
3.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
4.Rozgrzewamy dużą patelnię. Krewetki wraz z marynata przesmażamy na dużej mocy przez 2-3 minuty. Krewetki wyciągamy z patelni na talerzyk a do marynaty na patelni dolewamy wino oraz śmietankę. W bulionie rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko na patelnię. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz tymiankiem. Do sosu przekładamy odsączony makaron oraz krewetki, Dokładnie razem mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze