Razowe pizzeriny z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: cebulę siekamy, czosnek
przeciskamy przez praskę.
Podsmażamy na oliwie
z masłem. Dodajemy pomidory.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na małym
ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy
bazylią.
2.Ser kroimy w małą kostkę,
paprykę w cienkie paski, pieczarki
w plasterki. Filety myjemy,
osuszamy, drobno kroimy
i smażymy na oliwie. Dodajemy
pieczarki. Doprawiamy.
3.Ciasto: mąkę i sól wsypujemy
do miski. Dodajemy drożdże
roztarte z cukrem. Wlewamy
200 ml ciepłej wody i oliwę.
Zagniatamy ciasto. Dzielimy
na 7 równych części. Formujemy
okrągłe placki z wyższymi
brzegami.
4.Placki smarujemy cienką
warstwą sosu sugo. Wykładamy
mięso z pieczarkami oraz
paprykę i ser. Pizzeriny rozkładamy
na blasze wyłożonej
pergaminem. Pieczemy ok. 25
minut w piekarniku rozgrzanym
do ok. 180 °C. Posypujemy
groszkiem i kukurydzą
i pieczemy jeszcze 5 minut.
Porady
Pizzeriny można polać sosami: czosnkowym lub sugo.
Komentarze