Razowe pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Średni

Pomysł na nadzienie podejrzałam w jednej z garmażerek, a od siebie zamieniłam mąkę na razową, żeby było jeszcze zdrowiej.

  • Średni

Składniki:

  • - szpinak mrożony: 400 gramów
    - opakowanie sera feta: 1 sztuka
    - sól, pieprz, czosnek granulowany: 2 łyżeczki

    - mąka pszenna razowa: 2 szklanki
    - masło: 1 łyżeczka
    - jajko (roztrzepane): 1 sztuka
    - letnia woda: 1 szklanka

Razowe pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz. Szpinak odparować na patelni. Pod koniec dodać rozkruszoną fetę i chwilę razem poddusić. Doprawić do samku. Farsz ostudzić.
  • 2. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać masło oraz jajko. Stopniowo dodając letnią wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odkładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam, żeby nie wysychało podczas lepienia pierogów.
  • 3. Ciasto rozwałkować (po kawałku), wycinać szklanką koła i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepione pierogi gotować w osolonym wrzątku przez chwilę od kiedy wypłyną na powierzchnię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy