Razowe naleśniki z jeżynowym budyniem i słodkim motylem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cała nasza rodzinka uwielbia naleśniki, a te z mąki razowej są wyjątkowo pyszne :) Słodki motyl bardzo podobał się moim maluchom, aż żal im było go jeść ;)

  • 30 min

Składniki:

  • składniki:
    3 łyżki mąki razowej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    250 ml zimnego mleka
    100 ml wody gazowanej
    szczypta soli

    1 budyń waniliowy
    250 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 szklanka jeżyn
    fioletowy lukier

Razowe naleśniki z jeżynowym budyniem i słodkim motylem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować jeżyny z cukrem, dodać mleko wymieszane z budyniem i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do wystudzenia.

  • 2. Mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli połączyć w jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmażyć kilka tradycyjnych naleśników, a z pozostałej części ciasta usmażyć motyle. Na okrągłego naleśnika nałożyć jeżynowy budyń, przykryć motylem udekorowanym lukrem i jeżynkami :) Smacznego!

Porady

Budyń z jeżynami to super pomysł na bardzo smaczny i zdrowy deser o wyjątkowym kolorze, a naleśnik w kształcie motylka przypadnie do gusty każdemu maluchowi.

Komentarze

Podobne przepisy