Razowe muffinki na malinowym dżemie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jeżeli szukasz pomysłu na zużycie słoika dżemu, to ten przepis Ci w tym pomoże. Myślę, że malinowy spełnia się w roli dodatku do muffinek, ale z innym smakiem mogłby być równie ciekawy efekt. Na pewno wypróbuję z innymi owocami, a Ty? ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Porcja na ok. 9 sztuk
    • 6 łyżek dżemu malinowego
    • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 3 łyżki)
    • 40g kaszy manny
    • 40g tłuszczu roślinnego (użyłam margaryny)
    • 3 łyżki zarodków pszennych
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kawy zbożowej instant
    • wiórka kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Razowe muffinki na malinowym dżemie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieść w wąskim naczyniu i połącz je ze sobą używając do tego blendera. Ciasto powinno być kleiste z widocznymi pęcherzykami powietrza.
  • 2. Nakładaj do foremek niecałkowicie je wypełniając, ponieważ muffinki delikatnie urosną. Posyp wiórkami kokosowymi.
  • 3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160C i piecz przez 25 minut.
  • 4. Muffinki są wilgotne, dlatego najlepiej pozwolić im wystygnąć, zanim zostaną zjedzone.
    Smacznego!

Porady

Dżem sprawia, że muffinki są wilgotne i za razem słodkie, dlatego to od rodzaju dżemu uwarunkowana jest ich słodycz. Wykorzystanie mniej słodkiego dżemu, również nie wymaga użycia dodatkowego cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować