Razowe ciastka z nutellą i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna i zdrowsza przekąska dla małych i dużych łakomczuchów. Więcej łakoci znajdziecie na moim blogu: chceupiec.blogspot.com, na który serdecznie zapraszam :)

  • 40 min

Składniki:

  • 320 g mąki razowej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    115 g masła w temp. pokojowej
    115 g nutelli w temp. pokojowej
    160 g brązowego cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    200 g podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych

Razowe ciastka z nutellą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu przesiać mąkę sól, proszek i sodę.
  • 2. W osobnym naczyniu ubijamy masło na puszystą masę, dodajemy nutellę, wciąż miksując. Dodajemy jajko, ekstrakt i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy suche składniki, wcześniej wymieszane, i orzechy i mieszamy do połączenia.
  • 3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i spłaszczamy łyżką. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Studzimy do zastygnięcia. Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy