Razowe bułeczki ze słonecznikiem

5 (197 ocen)

Takie bułeczki mogłabym jeść co dzień!!! Powstają szybko i prosto. Nie trzeba ich formować, ale jedynie pokroić ciasto i upiec.Bułeczki można długo przechowywać, choć to nie jest konieczne, bo znikają bardzo szybko

Składniki:

  • Składniki na 9 sztuk:
    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • 2 szklanki mąki razowej pszennej,
    • 3 dag drożdży,
    • 3 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • Około 1,5 szklanki wody,
    • 1 łyżeczka płaska soli,
    • 4 łyżki słonecznika do ciasta,
    • Słonecznik do posypania,
    • Woda do posmarowania bułeczek,
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Razowe bułeczki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto pozostawione do wyrosnięcia 1. Połowę wody podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier i około 3 - 4 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
    Miedzy czasie do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę razową, słonecznik oraz sól. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę oraz wodę. Całość wyrabiamy około 15 minut.
  • wyrośnięte ciasto 2. Ciasto nie powinno być bardzo twarde.
    Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 40-50 minut.
  • pokrojone ciasto 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
    Nadajemy mu kształt kwadratu delikatnie rozwałkowując. Ciasto dzielimy na 9 mniejszych kwadratów.
  • przed pieczeniem 4. Każdą z część przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wierzch bułek smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.
    Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180˚C do lekkiego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka razowa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować