Niezwykle aromatyczne i pulchne. Można jeść je same, niczym nie przełożone! Polecam jednak przygotować sobie więcej tego smakowego masła i później posmarować nim upieczone bułeczki- EFEKT JEST PYSZNY!!!
Składniki:
Ciasto:
• 40 dag mąki pszennej,
• 10 dag mąki razowej,
• 3 dag drożdży,
• Ok 1,5 szklanki mleka,
• ¾ łyżeczki soli,
• 1 łyżka cukru,
• 4 łyżki oleju,
• Jajko do smarowania bułeczek
Pietruszkowo- czosnkowe nadzienie (masełko) :
• ¼ kostki masła,
• Mały pęczek natki pietruszki (około 4-5 łyżek po posiekaniu),
• Sól do smaku,
• Ok 4-5 ząbków czosnku
Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do nich rozkruszone drożdże, cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Do wyrośniętego dodajemy pozostałe składniki: mąki, sól, olej oraz letnie mleko. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Gładkie i wyrobione odstawiamy do podrośnięcia.
Wyrośnięte wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na około 15 części.
2.Formujemy w dłoniach bułeczki i przekładamy na przygotowaną blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia.
Podrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem, nacinamy w 1 lub 2 miejscach na górze. W miejsce nacięć nakładamy pietruszkowo-czosnkowe masełko. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180°C.
Upieczone studzimy.
3.NADZIENIE: Pietruszkę siekamy. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niej masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
4.Całość miksujemy. Solimy do smaku.
Nadzienie przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Wyciskany na przygotowane nacięcia.
Komentarze