Razowa tarta ze śliwkami i serem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Połączenie śliwek i masy twarożkowej na idealnie kruchym, lekko razowym spodzie z migdałową posypką, najlepiej smakuje jesienią, gdy śliwki są najsmaczniejsze. Ciasto bez jajek.

  • 15 min

Składniki:

  • SPÓD DO TARTY:
    mąka pszenna razowa typ 2000 - 200 g
    mąka amarantusowa - 50 g
    mąka kukurydziana - 150 g
    mąka tortowa - 150 g
    cukier puder - 100 g
    miękkie masło - 250 g
    szczypta soli

    FARSZ:
    śliwki - 300 g
    twarożek homogenizowany - 250 g
    cukier puder - 3 łyżki
    śmietana słodka 18% - ½ szk.
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
    płatki migdałowe - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Razowa tarta ze śliwkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę, dzielę ją na dwie równe części i zawijam w folię spożywczą. Jedną część wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Ponieważ do upieczenia tej tarty wystarcza mi tylko połowa tej porcji ciasta, to drugą część wkładam do zamrażarki, do wykorzystania przy okazji pieczenia kolejnej tarty.
  • 2. Gdy ciasto jest schłodzone, wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiam ciastem i nakłuwam je widelcem. Do środka wkładam arkusz papieru do pieczenia, wsypuję fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawiam do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier z fasolą i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  • 3. FARSZ: twarożek mieszam ze śmietaną, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną.
  • 4. Masę twarożkową rozkładam na podpieczonym spodzie, układam umyte i pozbawione pestek śliwki. Całość posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę 30 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
  • 5.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować