Razowa tarta Tatin

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niecodzienne zastosowanie patelni, podobnie jak niecodzienne były okoliczności powstania tej „odwróconej” tarty, francuskiego specjału znanego na całym świecie.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna razowa typ 2000 - 100 g
    mąka tortowa - 100 g
    mąka ryżowa - 100 g
    cukier puder - 50 g
    miękka margaryna "Palma z Murzynkiem" - 150 g
    szczypta soli
    FARSZ:
    jabłka - 1 kg
    margaryna "Palma" - 100 g
    cukier - 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Razowa tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD DO TARTY: miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę, dzielę ją na dwie równe części i zawijam w folię spożywczą. Jedną część wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • Razowa tarta Tatin 2. FARSZ: umyte jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na cząstki. Na patelni, takiej, którą można wstawić do piekarnika, roztapiam margarynę z cukrem. Do tej mieszaniny wkładam cząstki jabłek i delikatnie mieszając, aby jabłka dokładnie się nią pokryły, duszę je około 10 minut. Patelnię zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
  • Razowa tarta Tatin 3. Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję okrągły placek o średnicy większej o 2-3 cm od średnicy patelni. Ciasto układam na jabłkach, zaginając brzegi do środka i nakłuwam widelcem.
  • Razowa tarta Tatin 4. Patelnię z ciastem wstawiam do nagrzanego do 200*C i piekę 30 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. Następnie patelnię nakrywam talerzem i szybkim ruchem odwracam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować