Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zastanawiałam się jak z tak klasycznego dania zrobić, przepis ciekawy i pyszny w smaku. Po paru szaleństwach mam nadzieję, że udało mi się!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - woda: 0.75 szklanki
    FARSZ:
    - szpinak: 400 gramów
    - ricotta: 200 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - parmezan: 1 szczypta
    - jajka: 2 sztuki
    - przyprawy (gałka muszkatołowa, sól, pieprz): 1 szczypta
    DODATKO:
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - zioła (szałwia, oregano): 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować szpinak w małej ilości wody. Odcedzić, ostudzić i posiekać, dodać do niego rozdrobniony ser ricotta. Wymieszać, dodać jajka, parmezan i czosnek. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w niej dołek.
  • 2. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gorącą wodę i mieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką
  • 3. Szklanką wycinać równe koła , następnie na jedno nakładać łyżeczkę farszu i drugim kołem skleić.
  • 4. Po ugotowaniu podawać polane oliwą lub masłem z ziołami i parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować