Ravioli ze szpinakiem i ricottą w maśle szałwiowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Osoby, które jeszcze nie robiły własnego ravioli na pewno myślą, że to jest strasznie trudne. Wcale nie - jest to proste, jednak czasochłonne ale efekt końcowy - wart jest czasu spędzonego w kuchni. Zapewniam Was o tym :) !

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Przepis dla 3-4 osób.
    Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    4 jajka
    1,5 łyżeczki oliwy z oliwek (wpływa ona na elastyczność ciasta!)
    szczypta soli

    Farsz:
    250 g szpinaku (może być mrożony)
    250 g sera ricotta
    1 jajko
    około 50 g startego parmezanu
    1 - 2 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    masło
    odrobina wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Ravioli

Ravioli ze szpinakiem i ricottą w maśle szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: 1. Na stolnicy usyp kopiec z mąki. W środek wbij jajka. Dodaj oliwę i sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, następnie zagniataj ciasto dłońmi.
    2. Gdy ciasto uzyska jednolitą masę - uformuj z niego kulę. Oprósz mąką folię kuchenną i owiń nią ciasto. Włóż do lodówki na czas pomiędzy 15 a 40 minut.
  • 2. Farsz: 1. Rozgrzej łyżkę masła na patelni. Czosnek drobno posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak (nie rozmrażaj go wcześniej - wrzuć go odrazu na patelnię).
    Odczekaj aż odparuje trochę woda, w razie potrzeby - na sitku odsącz z nadmiaru wody.
    2. Do miski wrzuć szpinak, ricottę, jajko, parmezan i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj - ja wszystko zmiksowałam - tak jest szybciej i prościej :)

    Farsz gotowy !

    Wracamy do ciasta.
  • 3. 1. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na kilka kawałków. Rozwałkuj cienko. Ważne żebyś miała / miał 2 płaty. Na jednym z nich - w ostępach - nałóż farsz łyżeczką. Dookoła farszu posmaruj ciasto wodą (tak by lepiej się skleiło). Nałóż drugi płat ciasta i dociśnij palcami. Przy użyciu wykrawacza lub radełka wytnij ravioli.
    2. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie - około minuty, dwóch od wypłynięcia. Musisz cały czas mieć na oku garnek i sama / sam ocenić czy już jest gotowe.

Porady

Ravioli możemy podać polane masełkiem szałwiowym i posypane parmezanem. Potrzebujemy 2 łyżki masła, kilka listków świeżej szałwii i tarty parmezan. Masło rozgrzej, dodaj szałwię, podgrzewaj chwilkę. Musisz uważać, by nie przypalić masła ! Ravioli wyłóż na talerz, polej masełkiem, posyp parmezanem. Możesz doprawić solą i pieprzem według uznania. Smacznego :) !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować