Ratatuja z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić na 20 minut a nadmiar soku usunąć.
2.Czystą cukinię i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, na ostrym ogniu obsmażyć warzywa (wraz z bakłażanem), podlać dwiema łyżkami wody i dusić na małym ogniu 10-15 minut.
3.Mięso oprószyć mąką, obsmażyć na patelni, podlać dwiema łyżkami wody, nakryć pokrywką, dusić 15 minut. Połączyć z warzywami, przyprawić mieloną papryką i ziołami prowansalskimi, dusić jeszcze 5 minut. Posypać koperkiem, podawać z pieczywem.
Komentarze