Ratatuja z szynką

5 (140 ocen)

Nie jest to jakieś szczególnie wyszukane danie, ale wyśmienicie smakuje i jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 40 dag szynki wieprzowej
    czerwona i żółta papryka
    bakłażan
    cukinia
    2 mięsiste pomidory
    cebula
    zioła prowansalskie
    mielona papryka słodka
    łyżka mąki
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    kilka gałązek koperku




Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Ratatuja z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić na 20 minut a nadmiar soku usunąć.
  • warzywa na patelni 2. Czystą cukinię i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, na ostrym ogniu obsmażyć warzywa (wraz z bakłażanem), podlać dwiema łyżkami wody i dusić na małym ogniu 10-15 minut.
  • podsmaż mięso 3. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć na patelni, podlać dwiema łyżkami wody, nakryć pokrywką, dusić 15 minut. Połączyć z warzywami, przyprawić mieloną papryką i ziołami prowansalskimi, dusić jeszcze 5 minut. Posypać koperkiem, podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować